Byt inte stammarna i onödan

Ett tag innan man kom på tekniken med att kunna göra relining i gamla rör, var det enda sättet att förnya gamla rör genom att riva ut dem och ersätta med nya rör. Att göra ett stambyte brukar innebära att man river ut hela badrum och kök. River ut gamla rör och lägger in helt nya, samtidigt som man lägger nytt golv och kaklar om hela badrummet. Samtidigt passar man på att riva ut kök, riva ut hela inredningen och lägga nytt golv och ny inredning i köket. Allt det höjer kostnaden för att göra ett stambyte. Genom att göra så, försäkrar man sig om att allt förnyas samtidigt. Vi menar att det absolut inte är nödvändigt att riva ut allt, bara för att förnya gamla rör. Det finns andra sätt att åstadkomma samma resultat men med mer än hälften så dyrt.

Så går en relining till

Istället för att byta ut gamla rör, kan man antingen spruta in plast i de gamla rören. Efteråt hettar man upp rören och får på så sätt plasten att lägga sig som en hinna innanför de gamla rören. Man härdar plasten, som lägger sig i alla sprickor eller eventuella hål i rören. Man får en ny hinna på rören och får på så sätt nytt fräscht vatten och rör som håller för mellan 30 och 50 år till. Man kan även trä på plaströr, antingen utanpå rören och gör dem på så sätt vattentäta. Eller så för man in nya plaströr inuti de gamla rören. Då rinner vattnet i nya fräscha plaströr och de gamla rören skyddas mot eventuell korrosion.

Därför är relining bättre

Eftersom man inte behöver helt nya rör, är det billigare att föra in nya plaströr i de gamla. Man använder fortfarande de gamla rören, men ser samtidigt till att de håller för en längre tid. Det är mer miljövänligt sätt, då man inte måste ersätta de gamla rören med nya. Plast är billigare att tillverka än järn, eller stålrör, kopparrör eller andra material som man har använt då man har tillverkat de gamla rören.

Genom att använda sig av relining, istället för att byta ut de gamla rören, behöver man heller inte byta ut all inredning i badrum och kök. Man behåller i stort sett badrum och kök såsom de är. Det kostar inte på långt när lika mycket som ett stambyte. I Stockholm är det bland det mest ekonomiska när det kommer till BRF:er som kanske behöver förnya sina rör i gamla hus då är det bästa lösningen att göra en relining i Stockholm.

16 Jun 2018