När du behöver spola stammarna

Har du stopp i dina avlopp? Det är retligt och förargligt när man får det. När man behöver kunna spola, duscha och få bort av sitt avlopp, så har det blivit stopp i avloppet. Det kanske luktar illa. Och man vill bara kunna få bort allt. Som tur finns det några saker som kan åtgärdas när det kommer till stopp i avlopp. Här tar vi upp vad man kan göra åt eländet.

Antingen skaffar man en sugpropp. Det brukar vara det enda som hjälper. Med en sådan får man igång det som har proppat igen i rören. Det blir rörelse i rören och på så sätt får man igång stoppet. Sedan är det bara att spola i rören så att allting går ner i avloppet. Eller så anlitar man en rörmokare som åtgärdar stoppet så att man blir av med eländet på en gång.

Spola stammarna

Det finns rörmokare som kan spola stammarna åt en. Då har de hett vatten som de spolar rören med. Det är mycket effektivt, genom att man får bort allt som kan finns i själva rören. Antingen så spolar de rören med hett vatten, eller så spolar de rören med högtrycksvatten. På så sätt går det heta vattnet genom alla rören ordentligt och lämnar inte kvar någonting inuti rören som skulle kunna åstadkomma fler stopp i avlopp. Detta bör dock göras med jämna mellanrum, då det altlid kan komma fler stopp i avlopp om man inte är noggrann med vad man slänger i avloppet. 

Göra en relining

Beroende på hur gamla rör man har, kan man förstärka dem. Ett sätt som man kan förstärka de rör som man har är att göra en relining. Gör man en relining så ser man till att skapa en skyddande hinna inuti rören. Man blåser in plast i rören, som sedan härdas med het luft. Då lägger sig plasten inuti rören och skapar på så sätt en ny yta i rören. Då kan stammarna hålla i minst 20 år till. Men det bör man hela tiden kontrollera, särskilt viktigt om stammarna är kring 50 år gamla.

Byta stammar

Har man riktigt gamla stammar, hjälper inte spolning eller relining, då kan man helt enkelt behöva byta stammarna helt och hållet. Är de äldre än 50 år bör man i vart fall kontrollera dem, genom att en rörmokare kommer med en kamera som går inuti rören och man får se hur det står till med rören inuti dem. Här kan du läsa mer om hur du kan åtgärda stopp i avlopp i Stockholm: https://www.stoppiavloppstockholm.nu.

14 Oct 2019