När du har stopp i avloppet

Det finns knappt något värre när det blir stopp i avloppet. Man kanske har varit på toaletten och sedan försökt spola. Det man allra helst vill, är att allt bara försvinner – som man ju är van vid att det gör. Men så händer absolut ingenting. Allt står bara stilla och man har bara lust att försvinna. Framför allt om det någon annan som står på tur att besöka toaletten. Hur gör man då?

Det avgjort bästa som man vill göra är att ringa en rörmokare som kan komma direkt, oavsett vilken tid det är på dygnet – det kan de rörmokare som har jour göra. Då kommer de så snart de bara kan. Vilket är bra. Man vill ju inte att det ska gå flera dagar innan man kan spola toaletten.

Ringa rörmokare vid stopp i avlopp

Det är svårt att lösa saken på egen hand

Det kan vara svårt att göra något åt saken på egen hand. Ibland kan problemet ligga någon annanstans än i det egna avloppet. Men vad det är som orsakar stoppet, kan vara svårt att avgör på egen hand. I värsta fall måste rörmokaren göra en grundligare undersökning innan hon, eller han kan åtgärda felet och det som verkligen orsakar stoppet i avloppet. Några saker kan du själv göra efteråt eller i förebyggande syfte.

  • Spola vatten i toastolen – om det lätt fastnar saker i toastolen kan man prova att spola vatten i toastolen. Har man tillgång till en dusch, kan man alltid se till att spola hela toastolen med vatten, alltså ini den, inte utanför. Ge inte upp även om toastolen fylls till brädden. Sedan när man har duschat toastolen ett lite tag, kan man försöka spola igen. Då kan vattnet som fyllt toastolen vara så tungt att allting åker ner i rören med vikten och suget som bildas av undertrycket när man spolar.
  • Aldrig slänga näsdukar, bindor eller likanden i toa – detta kan tjatas om och om igen och det är värt det; inget annat än sanitet och toapapper ska någonsin slängas i toastolen. Många slänger bindor eller små trosskydd, handdukar, snus och till och med cigaretter ner i stoastolen. Men det ska man absolut inte göra. Allt det går ut i våra vattendrag. Där hör de inte hemma. Det ska man slänga i papperskorgen eller i soporna.
  • Hålla rent i toastolen – genom att regelbundet se till så att toastolen är ren, är ett annat, mer långsiktigt sätt att se till så att det inte blir stopp i avlopp. När man rengör toastolen ser man till allt som finns i den kommer bort. Rengör med såpa eller med något annat miljövänligt rengöringsmedel. Borsta sedan runt i stolen. Spola till sist.
  • Spola extra några gånger – man kan även se till att spola extra någon gång i toastolen. Särskilt kan man göra detta om man inte går så ofta på toaletten, till exempel på sommarstugan, eller om man reser mycket.

 

3 Sep 2019