Passa på att byta rör när du dränerar

Är det dags att dränera huset? Har det gått mer än 10 år sedan som du vet att det dränerades kring huset, och om du vet att det har varit mycket nederbörd den senaste tiden, är det definitivt dags att dränera huset. Dränerar man huset och lägger dräneringsrör precis som man bör, vet man att man har gjort vad man kan för att huset ska hålla sig torrt och inte ta någon skada av den fukt som alltid ligger i marken.

Dräneringen ett skydd mot markens fukt

Beroende på vilken slags husgrund du har, bör du gräva olika djupt. Har du en krypgrund behöver du inte gräva lika djupt som om du har en vanlig betongplatta som husgrund. Har du endast en betongplatta, ligger resten av huset nära marken. Har du däremot en krypgrund, ligger huset en bit ovan marken. Trots det, bör du ändå dränera själva krypgrunden. Och än mer ifall att du har en källare till huset där du bor. Då är dräneringen a och o. En källare samlar gärna på sig fukt, liksom om du har ett suterränghus. Det bör du regelbundet dränera, för det är som att begära att få in fukt i huset när det är byggt på ojämn höjd. Själva konstruktionen är ju som gjord för att fukten ska tränga in i nederbotten av huset.

Byt ut rör när du dränerar

Det är ett stort arbete att dränera. Man ska ta hem en grävmaskin, då det tar flera dagar att gräva så djupt som det behövs för att dränera hela huset. En bra sak att komma ihåg när man dränerar, förutom att man mycket väl kan byta ut rör när man ändå har grävt kring huset, är att inte plantera växter närmast husgrunden. Växternas rötter kan förstöra grunden. Helst ska inte träd planteras närmare än 20 meter från huset. Ett ensamt träd kan sprida sina rötter minst 5 meter i omkrets. Och ett träds rötter är mycket starka och kan smula sönder vilket rör som helst.

Anlita företag för dräneringen

Om du inte kan gräva själv, eller har de erforderliga maskiner för arbetet, är det en bra idé att anlita ett företag som kommer och gör det åt dig. Med Rot-avdraget får du ner arbetskostnaderna med som mest 30 procent, beroende på hur mycket av Rot-advraget som du redan har utnyttjat. Du kan dra av som mest 50.000 kronor per år och per person. Läs mer om ett företag i Stockholm som utför dränering i Stockholm på: dräneringstockholm.com.

24 Oct 2018