Regelbunden kontroll av rören ger bättre underhåll

Du vet väl om att du kan göra regelbundna rörinspektioner? Gör du det har du lättare att åtgärda problem med rör, stammar och ledningar innnan de har blivit problem. Regelbundna rörinspektioner kan visa på sprickor i rör, om några rötter håller på att förstöra rör, eller vad som kan orsaka stopp i avlopp, eller vad som kommer att bli ett stopp i avlopp. Då kan du enkelt antigen byta ut rör som ger problem eller spola dem med hett vatten, eller om du fortfarande vill ha kvar dina rör men göra dem fräscha igen med en relining. Med regelbundna rörinspektioner tar du kontrollen över rören som leder till VVS i bostaden.

Så kan du förhindra stopp i avlopp

Det är mycket som våra rör ska klara av; vi slänger otroliga mängder fett i avloppet från köket. Det är faktiskt det största problemet. Vi använder allt mer fett som vi sedan bara slänger i avloppet. Då finns det sådant som kan undvika att fettet går rakt ner i rören. 

1) Torka alltid fett i till exempel stekpannan med papper innan du diskar den

Genom att inte skölja stekpannan innan du diskar den utan i stället använda hushållspapper i stekpannan som avlägsnar fettet, får du bort fett innan du diskar den. På det sättet undviker du att fett kan samla sig i rören.

2) Endast toapapper i toastolen

Man bör aldrig slänga något annat i toastolen än toapapper. En del slänger använda tamponger och trosskydd men det är inget som ska ner i toastolen eftersom det kan ge omfattande stopp i avloppet. Dessutom åker det med ut i vattendrag där det inte ska vara. Allt sådant ska i soporna. Ha därför en sopppåse nära toastolen.

3) Låt hett vatten spolas ner i avloppet regelbundet

Genom att hetta upp minst en liter vatten varje dag och skölj dina avlopp med det, ser du till att det inte fastnar matrester och fett i avloppen. På det sättet kan du se till att underhålla rören med jämna mellanrum.

4) Skaffa en hårfälla till duschen

Det kostar inte mycket att installera en hårfälla till din dusch. Genom att se till att hårtester inte fastnar i duschen, ser du till att vattnet kan rinna ner obehindrat.

Anlita ett pålitligt VVS-företag till rörinspektioner

Om du ser till att göra regelbundna rörinspektioner underhåller du dina rör. Det bör göras minst en gång om året, så att du vet att inget fastnar, spricker eller springer läck. Anlita ett VVS-företag med utbildade och certifierade rörmokare för rörinspektionerna som du gör varje år.

27 Aug 2018