Stambyte är nödvändigt i Stockholm

Att hus och olika fastigheter har en begränsad livslängd är en självklarhet som många dock bara förknippar med utsidan och exteriören av huset i fråga. Det vill säga, man är medveten om att exempelvis taket slits och att det därför kommer att behöva bytas ut, lagas eller repareras med jämna mellanrum. Detsamma gäller grunden och där en dränering således kan komma upp som en klar minuspost i budgeten. Återigen, detta oavsett om man är en privat husägare eller om man tillhör en bostadsrättsförening.

Det som många inte tänker på och som kan komma som en obehaglig överraskning är det faktum att även husets insida slits och detta i form av att rör och ledningar nöts ut och måste bytas. Ju fler som bor i en fastighet – desto större slitage uppstår också och av den anledningen finns det väldigt många fastigheter i Stockholm där ett stambyte måste ske och äga rum. Ett stambyte som inte är helt oproblematiskt och som kommer att ställa till en del bekymmer för de som har bostäder i fastigheten i fråga.

För att göra ett stambyte så måste man nämligen riva upp samtliga badrumsväggar – i vissa fall även köksväggarna – och detta för att – helt enkelt – komma åt rören som till största del löper längs insidan på en fastighet. Det här innebär att man antingen får göra sig redo för ett par månaders obekvämt leverne där man tvingas dela duschutrymme med sina grannar och där man även kommer att få en så kallad mulltoalett installerad i sin lägenhet. Under tiden detta stambyte pågår så kommer man dessutom – naturligtvis – att ha arbetare i sitt hem, det kommer att leva om och det kommer i allra största grad att påverka sin egen och sin familjs livskvalitet negativt. Det är således en tuff process som står framför en om man får ett papper med information om ett stundande stambyte i Stockholm.

Det man kan göra – och som är väldigt svårt just i Stockholm – är att försöka hitta ett alternativt boende under tiden detta stambyte sker. Som alla vet så har dock Stockholm en ganska problematiskt situation rörande bostäder och av den anledningen så kommer man förmodligen att tvingas uppleva hur det är att bo i ett mindre byggkaos under en period i sitt liv. Kort sagt; man kan inte ta för givet att ett alternativt boende ska finnas till hands i Stockholm. Tyvärr. Finns det då några fördelar som kommer med ett stambyte?

Belöningen efter ett stambyte är stor

Vi nämnde ovan att ett stambyte innebär att man river ut väggarna i badrummet och man därefter reparerar de rör- och ledningar som slitits ut under årens lopp. Det här – och här kommer belöningen – innebär att väggarna och badrummet därefter också ska återställas och således så får man ett helt nytt badrum efter ett stambyte. Ett nytt badrum som man också brukar få vara med och bestämma designen kring på egen hand. Det kan av den anledningen vara värt att stå ut med den obekväma livsstil ett stambyte för med sig; ett nytt badrum (och i vissa fall kök) är något som alltid väntar i slutet.

9 Oct 2016