Testat en relining?

Om du är husägare så vet du att du har huvudansvaret för att kontrollera hur ditt hus mår. Att ta hand om rör, grunden, fasad, tak, golv och ja allt som du behöver ha koll på, kan ta både på krafterna och ekonomin.

Är det snart dags för stambyte?

Om du vet med dig att det var länge sen någon kollade igenom dina rör så kan det vara läge att kontakta ett företag som tar en statuscheck på rören. Om rören skulle gå sönder så kan det orsaka vattenskador, översvämningar och det kan förstöra stora delar av ditt hus. Det vill du helst undvika, tro oss. Om du anlitar ett företag för att göra en check på rören och det visar sig att dom bör fixas till har du två val - ett stambyte eller en relining. Vid ett stambyte så byts alla rör ut och huset kan behöva stå tomt under arbetsperioden. Hur lång tid arbetet tar är olika från hus till hus. En relining å andra sidan är en lagning i de befintliga rören, som gör att du skjuter upp stambytet. En relining är alltså en sorts tillfällig lösning, stambytet kommer ändå behöva ske en vacker dag. Dock är det en “tillfällig” lösning som ändå kan hålla i upp till 20 år.

Vem utför en relining?

Relining utförs av auktoriserade företag, ofta kan de även hjälpa till med spolning, kartering, fräsning och rörinspektion. Vissa företag kan även erbjuda slamsugning, åtgärdande av fuktskador och även sanering. En relining är betydligt billigare än att genomföra ett vanligt stambyte och funktionen blir precis det samma som vid ett stambyte, bara att arbetet går snabbare och är mer smidigt.

Vänta inte för länge

Om du står i valet och kvalet om du ska genomföra ett riktigt stambyte eller en relining, vänta inte för länge. Rören tar mycket stryk och om du väntar för länge så kan det bli för sent. Ta hellre hjälp med en rörinspektion för att veta hur illa det är och hur brådskande arbetet är. Om ni inte tar tag i problem med rören i tid så kan det orsaka stopp i rören som leder till översvämning i bostaden, eller att röret går sönder av trycket vid stoppet. Rören kan även börja läcka och då kan det både bli skenande vattenkostnader men även fuktskador i husgrunden eller på andra ställen i huset. Det blir då genast både dyrare och det kommer ta längre tid innan allting är åtgärdat. Det är bättre att planera när arbetet ska ske så man kan se till att inte vara hemma, så kul är det inte att behöva dra i all hast för att röret gick sönder.


Läs Mer om relining.

28 Jul 2017