Visste du det här om rörmokeri?

Som lekman stöter man inte på särskilt mycket om rörmokeri. Det anses vara något som endast rörmokarna kan, helt enkelt. Men det finns mängder av roliga fakta som säkert inte ens rörmokarna själva vet om. Här listar vi några av dem.

  1. Rörmokare fanns troligen redan så tidigt som 3 000 år före Kristus. En tidig civilisation använde sig då av avlopp i jorden för att transportera vatten och visst avfall. Om något liknande fanns i svenska platser nära vatten – till exempel Nacka eller Göteborg – bör vara mycket osannolikt. Åtminstone vid den här tidpunkten.
  2. Om du har en dålig kran som droppar två gånger i minuten, slösar du nästan 4 liter vatten i veckan. Att fixa en droppande kran är inget man bör vänta med. Det är inte bara slöseri med vatten, utan det kommer också att visa sig på räkningarna.
  3. Det var John Harrington som uppfann den spolande toaletten i slutet av 1500-talet. Det är på grund av uppfinnarens namn som man i engelskspråkiga länder kan kalla toaletten för The John.
  4. Mario och Luigi (från det kända tv-spelet) arbetar som – just det – rörmokare.
  5. Det är inte alltid som rörmokare har kallats för just rörmokare. Det var först kring 1930 som yrkesbeteckningen etablerades. Innan brukade man kalla arbetare i rörledningsföretag för rörläggare eller rörarbetare. Numera börjar även ”rörmokare” att dö ut som begrepp. Detta för att lämna plats åt ”VVS-montör”.

Rörmokares historia i Sverige

Olika tekniker för VVS (värme, ventilation och sanitet) samt vattenförsörjning och avloppsavledning har funnits långt, långt tillbaka. Det var dock först under 1800-talet som rörmokare som yrke började bli aktuellt. Detta i samband med industrialismen och skedde långsamt över hela landet, från Skåne, till Nacka till landets nordliga delar (dock sannolikt inte i den ordningen).

Den ventilationsteknik som vi har idag har funnits ganska länge. Länge under tidiga 1900-talet genomförde plåtslagerier och fläkttillverkare moderna anläggningar för ventilation, men då så gott som alltid i industriellt syfte. Det var först i mitten av 1900-talet, när dessa anläggningar och blev vanliga i kontorsbyggnader och bostäder, som marknaden växte snabbt för ventilationsentreprenörer, eller rörmokare som vi kanske hade sagt idag.

Marknaden var troligtvis störst i större städer som Stockholm och Göteborg, men tämligen snabbt började moderna anläggningar att leta sig ut även utanför storstäderna (till exempel till Nacka eller Lund). Idag är arbetsmarknaden mycket god för rörmokare, oavsett om man jobbar i Nacka, Lund eller i någon av storstäderna. Det är ju inte bara vid nybyggnationer som rörmokare krävs, utan också för underhåll och reparationer.

Läs mer om rörmokare och VVS-service.

22 Nov 2017